DOLAR

34,1828$% 0.18

EURO

37,0862% -0.02

STERLİN

44,6616£% 0.29

GRAM ALTIN

2.974,48%0,70

ONS

2.709,05%0,61

BİST100

9.002,34%0,52

a

Düzenli Kan Bağışı Yapanlar Bu Faydaları Biliyor Muydunuz?

Kan bağışı, hayat kurtaran bir eylem olmanın ötesinde, bağışçılar için de birçok sağlık faydası sunuyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Adaklı Aksoy, düzenli kan bağışının önemini ve sağladığı yararları açıkladı.

ad826x90
ad826x90

Dr. Aksoy, kan bağışının önemine vurgu yaparak, “Kan sürekli bir ihtiyaçtır. Ülkemizde her gün binlerce hastanın kan ihtiyacı olmaktadır. Planlı ameliyatlar, kazalar, bilinen kan hastalıkları ve birçok durumda her yaştan hastanın kan ihtiyacı olabilir. Deprem gibi olağanüstü durumlar, kan ihtiyacını daha da artırabilir. Bu ihtiyaç, ancak gönüllü vericilerin bağışları ile karşılanabilir” dedi.

ad826x90

Kan bağışı öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Kan bağışı yapacak kişilerin bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini belirten Dr. Aksoy, “Bağışçının gönüllü olması, bilgilendirilmiş onamı okuması, anlaması ve imzalaması önemlidir. Kan bağışı öncesinde alkol kullanılmamalı, bağıştan önceki son 24 saatte ilaç alınmamalı ve bağış öncesinde hafif bir yemek yenmelidir. Bağış sonrasında ilk bir saat dinlenilmeli, bol sıvı alınmalı ve iki saat boyunca sigara içilmemelidir” diye konuştu.

Dr. Aksoy, kan bağışına engel olabilecek durumları şu şekilde sıraladı:

  • Sebebi bilinmeyen ateş
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Madde kullanma geçmişi
  • HIV, Hepatit B, Hepatit C enfeksiyonları
  • Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları

Vücutta kan hücreleri yenilenir

Kan bağışının vücut üzerindeki olumlu etkilerine değinen Dr. Aksoy, “Kan bağışı, kan yapan ilik hücrelerini uyararak vücutta yeni kan hücrelerinin yapımını artırır. Düzenli kan bağışçıları, sağlık durumlarının kontrolünü sağlar ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin manevi hazzını yaşar. Kan bağışının, kalp ve karaciğer sağlığı üzerinde olumlu katkıları olduğu bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

ad826x90

Kimler kan bağışında bulunabilir?

Dr. Aksoy, tam kan bağışının kadınlarda 4 ay, erkeklerde 3 ay arayla yapılabileceğini vurgulayarak, “18-60 yaş arası sağlıklı herkes bağışçı olabilir. Bağışçının en az 50 kilo olması gerekmektedir. Gebelik şüphesi olanlardan ve gebelerden kan bağışı kabul edilmemektedir. Menstrüel periyod bağışa engel değildir ancak o gün bol sıvı alınması ve dinlenilmesi istenir. Ramazan ayında, oruç açıldıktan sonra kan bağışı önerilir. Son 3 ay içerisinde cerrahi bir işlem geçiren kişiler bağışçı olamaz” dedi.

ad826x90

Düzenli kan bağışı yapmanın hem toplumsal hem de bireysel sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için kan bağışını teşvik etmek önemlidir.

ad826x90
ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Uzmanlardan önemli uyarı: “Kurban etini 24 saat bekletin”

HIZLI YORUM YAP