39,8471$% 0.06
47,0018€% 0.36
54,4748£% 0.17
4.275,31%0,39
3.334,21%0,25
10.242,09%0,13
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, görevi devralmasının hemen ardından ilk saha ziyaretini 6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a gerçekleştirdi. Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı kapsamında toplam 49 ile giden Memişoğlu, sağlık altyapısı ve hizmetlerini yerinde inceledi.
49 Adet İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Tesisi İnşa Edildi
Temmuz 2024 tarihinden itibaren 23’ü hastane, 6’sı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) ve 20’si diğer sağlık tesisi olmak üzere toplam 922 bin 348 metrekare kapalı alana ve 3 bin 749 yatak kapasitesine sahip 49 adet ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesisinin inşaatı tamamlandı.
Türkiye genelinde inşaatı devam eden 43 adet ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesisinin 2025 yılının sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Söz konusu tesisler, toplam 1 milyon 853 bin 726 metrekare kapalı alana ve 8 bin 854 yatak kapasitesine sahip olacak.
Deprem Bölgesinde 18 Hastanenin İnşaatı Tamamlandı
Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman deprem bölgelerinde Temmuz 2024 tarihinden bugüne kadar 9’u genel, 9’u acil durum olmak üzere 2 bin 396 yatak kapasitesine sahip toplam 18 hastanenin inşaatı tamamlandı. Defne, İskenderun, Antakya, Payas, Erzin, Altınözü, Oğuzeli, Nurdağı, Türkoğlu, Nurhak, Kahramanmaraş ve Çelikhan acil durum hastaneleri hizmete açıldı.
158 Aile Sağlığı Merkezi Açıldı
Son bir yılda 11 yeni Sağlıklı Hayat Merkezi ve 158 Aile Sağlığı Merkezi açıldı. Türkiye çapında Temmuz 2025 itibarıyla toplam 290 Sağlıklı Hayat Merkezi ve 8 bin 314 Aile Sağlığı Merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti sunuluyor.
Hekim Sayısı Yüzde 7 Arttı
Kamu Hastaneleri bünyesindeki ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde görev yapan hekim sayısı (uzman, asistan, pratisyen ve diş hekimi) bir yıl içinde yaklaşık yüzde 7 artarak 117 bin 166’ya ulaştı.
Özellikli Sağlık Hizmet Merkezleri Hizmete Girdi
Son bir yıl içinde üç Erişkin Kemik İliği Transplantasyon Merkezi, beş İnme Ünitesi, iki Robotik Cerrahi Sistemi, dört Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, bir Kapsamlı Onkoloji Merkezi, bir Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi, iki Nöromüsküler Hastalıklar Birimi, bir Yanık Ünitesi olmak üzere toplam 19 adet “özellikli sağlık hizmet merkezi” hizmete girdi.
Yatağa Bağımlı Hastalara Uzaktan Sağlık Raporu Hizmeti Verildi
Tanısı konmuş ve izlemi yapılan, yatağa veya cihaza bağımlı kişilerin tıbbi değerlendirmeleri uzaktan görüntülü görüşmelerle yerinde gerçekleştirildi. Bu değerlendirmeler sonucunda, kişilerin ihtiyaç duyduğu engelli sağlık kurulu raporu, durum bildirir sağlık kurulu/tek hekim raporu ve ilaç raporları hazırlandı. Uzaktan sağlık raporu hizmeti ile son bir yılda toplam 12 bin 248 kişiye ulaşıldı.
Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver Kampanyası
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun öncülüğünde; “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver!” kampanyası hayata geçirildi. Trafikte araçların ambulanslara yol vermesine yönelik belirlenen bu sistemin toplumda yaygınlaştırılması sağlandı.
Normal Doğumun Teşviki Kampanyası
Normal Doğum Eylem Planı ile; primer sezaryen oranında yüzde 2,67, toplam sezaryen oranında ise yüzde 3,1 düşüş sağlandı.
Eylem Planı’nda yer alan ve gebelikten doğuma, emzirmeden 0–2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreçlere rehberlik eden “Annelik Yolculuğu” adlı mobil uygulama, 14 Haziran 2025 tarihinde kullanıma sunuldu.
1 milyon 282 bin 505 anne adayına eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi
Doğum ünitelerinin sunduğu hizmetleri her açıdan geliştirmek ve normal doğumu desteklemek amacıyla Anne Dostu Hastanelere yenileri eklendi. Bu kapsamda Anne Dostu Hastane sayısı 174’e yükseldi.
Ayrıca; ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, bir yılda toplam 1 milyon 282 bin 505 gebeye eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi.
Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek Programı İle Yaklaşık 66 Bin Öğrenciye Ulaşıldı
“Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” programı kapsamında, 2 Mayıs 2025 ile 17 Haziran 2025 tarihleri arasında 81 ilde 116 etkinlik gerçekleştirilerek 65 bin 559 öğrenciye ulaşıldı.
Programın merkezinde yer alan “Sağlık Elçisi” modeli ile çocukların sağlık bilgilerini sadece öğrenmekle kalmayıp paylaşma ve yayma sorumluluğu kazanmaları hedeflendi.
Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) Eğitimlerine 30 Bin Kişi Katıldı
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun 10 Nisan 2025 tarihinde ilk dersine katıldığı Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) eğitimleri kapsamında yaklaşık 30 bin kişiye sağlık okuryazarlığı eğitimi verildi.
Yaklaşık 18 Milyon Kişi Sağlıklı Hayat Merkezlerinde Ücretsiz Danışmanlık Aldı
Temmuz 2024’ten bugüne kadar Sağlıklı Hayat Merkezlerine toplam 17 milyon 970 bin 411 başvuru yapıldı. Merkezlerde; 661 bin 309 kişiye beslenme danışmanlığı, 207 bin 197 kişiye psikolojik danışmanlık, 28 bin 103 kişiye sigara bırakma polikliniği hizmeti, 420 bin 467 kişiye fiziksel aktivite ve danışmanlık hizmeti ile 4 milyon 13 bin 76 kişiye kanser erken teşhis, tarama ve eğitim hizmeti sunuldu.
Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerine Başvurular Arttı
2024 yılında yaklaşık 450 milyon aile hekimliği başvurusu gerçekleşti. Belde, köy, mezra ve uzak mahalleler gibi sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu yerleşim yerlerinde 5 milyon 500 binden fazla kişi gezici sağlık hizmetlerinden faydalandı. Temmuz 2024’ten itibaren aile hekimliği birimlerinde 2 milyon 752 bin 951 bebek izlemi ve 1 milyon 383 bin 559 çocuk izlemi yapıldı.
Aile hekimlerimiz tarafından 56 milyonun üzerinde kronik hastalık taraması yapıldı. Yaklaşık 5,6 milyon kişiye erken tanı koyuldu.
Sağlıklı Hayat Merkezleri ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde Beslenme ve Obezite Danışma Birimlerinde 2025 yılının ilk 5 ayında bir önceki yıla göre yüzde 26’lık artış ile yaklaşık 445 bin kişiye beslenme danışmanlığı hizmeti verildi.
İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa Kampanyasına Katılanların Sayısı 6.5 Milyona Ulaştı
Fazla kiloluluk konusunda toplumda farkındalık oluşturulması, sağlıklı beslenme davranışının yaygınlaştırılması ve fiziksel aktivitenin artırılması amacıyla İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa kampanyası hayata geçirildi. Kampanya kapsamında boy ve kilo ölçümü gerçekleştirilen kişilerin sayısı 6.5 milyona ulaştı.
Altı Bileşenli Karma Aşının İlk Uygulaması Gerçekleştirildi
T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi, 2025 yılında güncellendi. Türkiye’de 1998 yılından itibaren uygulanan hepatit B aşısı ile 2008 yılından beri uygulanan beş bileşenli karma aşıyı bir araya getiren “altı bileşenli karma aşı” (Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Çocuk Felci, Hemofilus İnfluenza Tip B ve Hepatit B) uygulamasına 14 Nisan 2025 itibarıyla başlandı.
Yeni uygulama ile; daha önce ayrı enjeksiyonlarla yapılan beşli karma aşı ve hepatit B aşısı, artık tek bir enjeksiyonla uygulanmaya başladı. Böylelikle enjeksiyon sayısı azaldı ve çocukların korunma kapsamı genişletilmiş oldu.
Aşılama Programına Gebelere Yönelik Tdab Aşısı Eklendi
Anneyi ve yenidoğan bebeği boğmaca hastalığına karşı da korumak amacıyla tetanos-difteri (Td) aşısının bir dozunun her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeni de içeren tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısı şeklinde uygulanmasına 2 Nisan 2025 tarihi itibarıyla başlandı.
1 Milyon 368 Bin HPV-DNA Taraması Yapıldı
Ankara’da bulunan Ulusal HPV Laboratuvarına ek olarak Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Samsun, Trabzon, Aydın, Kayseri ve Kocaeli Bölge HPV Laboratuvarları faaliyete geçirildi. Bölge HPV laboratuvarlarında 1 Temmuz 2024’ten itibaren 1 milyon 368 bin HPV-DNA taraması yapıldı. Pozitif/şüpheli bulunan vakalar teşhis merkezi olarak belirlenen hastanelere yönlendirildi.
SMA Taramaları Hızlandırıldı
Türkiye genelinde 2024 yılı temmuz ayından itibaren 900 bin 465 bebeğe SMA taraması yapıldı; aynı dönemde evlilik öncesi SMA taraması yapılan kişi sayısı ise 570 bin 686 oldu.
Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığının önlenmesi konusunda etkin mücadelede yer alan tarama faaliyetlerini daha ileri safhaya taşımak, daha hızlı ve verimli hizmet sunmak amacıyla Adana Bölge SMA Tarama Laboratuvarı 16 Aralık 2024 tarihinde hizmete girdi. Adana ili ile birlikte çevre illerden Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye de bu laboratuvara bağlandı.
Bir Yılda Yaklaşık 10 Milyon Kişiye Kanser Taraması Yapıldı
2024 yılının Temmuz ayından itibaren toplam 10 milyon 200 bin kişiye kanser taraması yapıldı. Tarama sonucu pozitif/şüpheli çıkan 196 bin 800 kişi tarama sonrası teşhis merkezi olarak belirlenen hastanelere yönlendirilerek erken tanı ve tedavi imkânı sağlandı.
Sağlıkta Yapay Zekâ Dönemi
Teleradyoloji Sistemi kapsamında Uzaktan Raporlama Sistemi hayata geçirildi. Böylece belirlenen SUT kodlarına ait MR görüntülerinin 81 ilde kamu hastanelerinde görev yapan radyoloji uzmanları tarafından raporlanması sağlandı.
e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi arayüzü güncellendi ve yeni özellikler eklendi. Yapılan değişiklikler ile kullanımı kolay ve erişimi rahat modüler bir yapı oluşturuldu.
Yapay Zekâ Destekli Mamografi Projesi ile KETEM’lerde (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) gerçekleştirilen mamografi taramalarının analizi otomatikleştirilerek şüpheli bulguların erken evrede tespit edilmesine katkı sağlandı. Son bir yılda yaklaşık 1 milyondan fazla mamografi görüntüsü bu yapay zekâ destekli algoritma tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda şüpheli bulgular yüzde 90’a yakın doğruluk payı ile tespit edilerek önceliklendirildi.
Yerli Kalp Akciğer Makinesini Ürettik
TÜSEB öncülüğünde açık kalp ameliyatlarında kalp ve akciğer görevini üstlenerek hastanın hayatta kalmasını sağlayan yerli kalp akciğer makinesi üretildi. Klinik çalışmalarına başlanan cihazın önümüzdeki yıl itibariyle tüm hastanelerde kullanıma başlanması planlandı.
Denetim Seferberliği ve Sağlıkta Dijital Denetim Dönemi Başladı
Göreve başladıktan sonra sahanın denetimine özellikle önem verildi. İki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde, 206 hastane 91 Müfettişimiz vasıtasıyla denetlendi. Sağlık hizmet sunumuyla bağlantılı tüm şikayetler ivedilikle değerlendirildi. Bakanlığa bağlı hastanelerin bünyesinde bulunan hasta hakları birimlerinin daha aktif çalışmasına yönelik tedbirler alındı. Risk Esaslı Dijital Denetim Sistemi (REDES) özelinde ilk kez 81 ile yönelik gerekli altyapı kurularak 210 personel REDES temsilcisi olarak görevlendirildi. Riskli durumların birim amirlerince yerinde çözülmesi sağlandı.
Bakanlık, denetim sürecinde bilim insanlarını da devreye soktu. Yenidoğan Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu’ndan sonra, 20 farklı branşta da Bilimsel Komisyonlar oluşturularak sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracak klinik rehberler ve denetim kılavuzları çalışılmaya başlandı.
Sağlık Kuruluşlarına Kalite Değerlendirmesi Gerçekleştirildi
Sağlık Bakanlığı tarafından, yaklaşık 2 bin 500 sağlık kurum ve kuruluşuna düzenli olarak kalite değerlendirmeleri yapıldı. Kalite değerlendirmelerine dâhil olan hastaneler, diyaliz merkezleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve il ambulans servislerine 2025 yılı Şubat ayı itibarıyla tıp merkezleri de eklendi ve bu kapsamda 150 tıp merkezinin kalite değerlendirmesi gerçekleştirildi.
Randevu Bekleyen Kişi Sayısı Azaldı
Türkiye genelinde, MHRS üzerinden randevu bekleyen kişi sayısı yüzde 80 oranında azaldı. Tüm Türkiye’de MHRS’ye kayıtlı 79 branşın 72’sinde aynı güne randevu verilebiliyorken 73 ilde aynı günde tüm branşlara ve 73 ilde aynı haftada tüm branşlara randevu verilmeye başlandı.
81 İlde Çapraz Denetimler Yapıldı
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla, Türkiye genelinde kafe ve restoranlarda yeşil dedektörler ve çapraz denetim ekipleriyle tütün ürünü kullanımına karşı denetimler yapıldı. Farklı illerden gelen Bakanlık ekipleri 2025 yılında 81 ilde 40 bin 477 umuma açık kapalı alanda çapraz denetimler gerçekleştirdi. Ayrıca; Türkiye genelinde 81 ilde hizmet veren 668 Sigara Bırakma Polikliniği ile sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilere sağlık hizmeti sunuldu.
Kamu Hastaneleri Arındırma Merkezleri 200 Bini Aşkın Kişiye Hizmet Verdi
Kamu hastaneleri bünyesinde bulunan, bağımlılıkların tedavisine yönelik Erişkin Arındırma Merkezlerinde son bir yıl içerisinde 10 bin 835’i yatarak olmak üzere toplam 205 bin 323 kişiye hizmet verildi.
500 Yeni İlaç Ruhsatlandırıldı
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından, 1 Temmuz 2024 ile 30 Haziran 2025 tarihleri arasında 500 beşeri tıbbi ürün (bir önceki yıla göre %27’lik artışla) ruhsatlandırıldı. Ruhsatlandırılan bu ürünler içerisinde bulunan eşdeğer, biyobenzer ve yurt dışı ilaçlar ile hem hastaların ilaca erişimi kolaylaştırıldı hem de 2 milyar 532 milyon 460 bin 524 TL’lik kamu avantajı sağlandı.
Tüketiciyi Aldatıcı Sağlık Beyanına Uygulanacak İdari Para Cezaları Artırıldı
T.C. Sağlık Bakanlığı; sosyal ağlar, internet siteleri, televizyon kanalları gibi mecralarda tüketiciyi aldatıcı “sağlık beyanı” ile yapılan ürün tanıtım ve satışlarını önlemeye yönelik yeni bir adım attı ve idari para cezalarını artırdı. 2025 yılında “yeniden değerleme” oranları doğrultusunda hesaplanan idari para cezalarının üst sınırı 4 milyon 750 bin 319 Türk lirasına yükseltildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, 1 Temmuz 2024 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında sağlık beyanıyla yapılan satış ve tanıtımlara yönelik olarak 95 milyon 836 bin 299 TL idari para cezası uygulandı.
Sağlıklı Türkiye Yüzyılı: Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık Modeli
Ülkemizin sağlık bilimleri ve teknolojileri alanında inovasyon kapasitesini artırmak, yerli ve millî ürünler geliştirerek küresel rekabette söz sahibi bir sağlık ekosistemi oluşturmak için “Üreten Sağlık Modeli” hayata geçirildi.
Aile Hekimlerinin Hasta Sayısı 3 Bin 500 olarak belirlendi
Aile Hekimliğindeki düzenlemeyle birlikte; her bir aile hekimine kayıtlı vatandaş sayısı 3 bin 500 olarak revize edildi. Bu sayede hem vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunumu, hem de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının memnuniyetinin artırılması amaçlandı. Aile hekimi başına düşen nüfusun 2028 yılına kadar 2 bin 500 kişiye indirilmesi hedefleniyor.
Özel Hastaneler İçin Bilimsel Komisyon Kuruldu
Sağlık hizmeti sunum standartları yükseltildi; üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Özel hastanelerin işletilmesinden denetlenmesine kadar tüm kurallar yeniden düzenlendi. Özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemi hayata geçirildi. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirmeye başladı.
Türkiye Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Komite Üyesi Oldu
Türkiye, 194 ülkenin üyesi olduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Daimî Komite üyeliğine seçildi. Böylece Türkiye, 3 yıl boyunca bu önemli karar mekanizmasında yer alma hakkını elde etmiş oldu.
Türkiye’nin Sağlık Turizmi Geliri Arttı
Türkiye’yi sağlık turizmi amacıyla ziyaret eden kişi sayısı 1,5 milyonu aşarken bu alandan elde edilen gelir ise 3 milyar doların üzerine çıktı. Toplam turizm gelirleri içerisinde 2024’te yüzde 5’lik paya sahip olan sağlık turizmi gelirleri, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 6,9’a yükseldi. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların HealthTürkiye portalı ile entegre çalışmaları zorunlu hâle getirildi.
Engelli, İlaç ve Özel Amaçlı Sağlık Raporlarına Yeni Düzenlemeler Getirildi
Kronik hastalığı olan vatandaşların, daha önce geçerlilik süresi 30.06.2025 tarihine kadar uzatılmış ilaç raporları için 9 aylık, engelli vatandaşların raporları içinse 12 aylık “Rapor Yenileme” takvimi oluşturuldu.
Vatandaşların rapor sürekliliğini sağlamak adına başlatılan “Rapor Yenileme” sürecinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yürütülmesi; ayrıca 80 yaş üstü ve/veya yatağa bağımlı hastaların, hastaneye gitmeden sağlık raporlarını yenileyebilmeleri sağlandı.
Kanun değişikliği ile yapılan düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte; her basamakta ücretli olan “özel amaçlı sağlık raporları”nın aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilmesinin de yolu açıldı.
Aile Hekimliğinde Akapunktur ve Fitoterapi Dönemi Başladı
Kanun değişikliği ile yapılan düzenlemeler 15 Haziran 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti vermeye başladı.
Yasa Değişikliği Teklifi TBMM’de
TBMM’ye sunulan teklif ile birlikte; organ bağışından ilaç tedarik zincirine, tıbbi cihazlardan aldatıcı reklamlara, özel sağlık kuruluşlarından sağlık bilişim teknolojilerine kadar önemli değişiklikler hayata geçiriliyor.
Aile hekimleri için yeni düzenleme: Maaş kesintisi kaldırılıyor