38,8077$% 0.23
43,4247€% -0.13
51,5584£% -0.34
3.998,42%-0,86
3.202,45%-1,15
9.594,70%0,56
Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı (Glüten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan glüten isimli bir protein neden olmaktadır.
Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilmektedir. Literatürde çölyak hastalığının çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür. Türkiye’de çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmektedir. Hastalığın çok çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilmesi, bazen alışılmadık şekillerde seyretmesi veya hiçbir belirti göstermemesi nedeniyle tanı konulabilen hasta oranının yüzde 10 olduğu tahmin edilmektedir.
Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler görülebilir.
İleri yaşlarda çölyak hastalığının belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Yetişkinlerde görülen belirtiler şunlardır:
Geçmeyen, nedeni anlaşılamayan veya tekrarlayan sağlık sorunlarında çölyak hastalığı mutlaka akla gelmeli ve sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Çölyak Hastalığında Etkin Tedavi Yöntemi Nedir?
Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glütenin ömür boyu diyetten (beslenme düzeni) çıkarılması, glütenin tüketilmemesidir. Çölyak hastalığı olan kişiler; buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaları tüketmemeleri gerektiği gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine de dikkat etmeli, mutlaka glütensiz gıdalarla beslenmelidir.
Glütensiz diyet uygulanmasındaki amaç; hastalığın var olan belirtilerini kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve hastalıkla ilgili istenmeyen etkilerin oluşmasını önlemektir. Hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği, yapılan serolojik testlerde (kan testlerinde) elde edilen değerlerin normale döndüğü gözlenmektedir.
Çölyak Hastaları için Güvenli Yiyecekler Nelerdir?
T.C. Sağlık Bakanlığı Tarafından Çölyak Hastalığı Konusunda Yürütülen Çalışmalar
Çölyak hastalığı hakkında detaylı bilgiye T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığının web sitesindeki “Metabolizma ve Çölyak” bölümünden ulaşılabilir: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/metabolizma-ve-colyak.html
Meydanlarda ‘kilo kontrolü’ uygulaması başladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.