38,7786$% 0.39
43,8944€% 0.27
51,6488£% 0.37
4.142,72%0,97
3.324,08%0,58
9.390,51%1,20
Hareketsiz Yaşam Kronik Hastalık Riskini Artırıyor
Günlük yaşam içinde iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcamasını gerektiren her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanmaktadır.
Hareketsiz yaşam, modern toplumlarda en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Fiziksel inaktivite (hareketsizlik) kalp hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, demans, meme ve kolon kanseri gibi çeşitli kronik hastalıkların riskini artırmaktadır. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017” verilerine göre 15 ve üstü yaştaki kişilerde düşük fiziksel aktivite düzeyinin cinsiyete göre dağılımı kadınlarda yüzde 53,1 iken erkeklerde yüzde 31,7’dir.
Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) ile birlikte yürütülen “Türkiye Çocukluk Çağı Obezite Araştırması COSI-TUR 2022” adlı, ilkokul ikinci sınıf öğrencileriyle yapılan araştırmanın sonuçlarına bakıldığında ailelerin ifadelerine göre çocukların yüzde 74,8’i spora vakit ayırmamaktadır; çocukların yüzde 19,3’ü haftada “1 saat ve altında” ve yüzde 5’i haftada “2-7 saat arasında” spora vakit ayırmaktadır.
Fiziksel Aktivite Yaşamın Bir Parçası Hâline Getirilmeli
Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdır. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise günde 60 dakika orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli fiziksel aktivite yapılmalı ve bu yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir.
Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı
Fiziksel aktivitenin artırılması sadece bireysel değil toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu yaklaşım temel alınarak T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırarak bireylerin yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” hazırlanmış ve 2010 yılında uygulamaya alınmıştır.
Hasarlı dokular için 23 ilde ‘saf oksijen’ tedavisi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.