38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
51,3195£% -0.01
4.099,20%-0,71
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
Son olarak; 1’i geleneksel bitkisel tıbbi ürün (GBTÜ), 1’i özel amaçlı tıbbi mama, 5’i kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere toplam 18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.
Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde geri ödeme listesindeki ilaçlar yeniden güncellendi. Listeye 8’i ithal, 10’u imal olmak üzere 18 ürün daha eklendi.
Listede Sağlık Bakanlığının Ruhsatlandırdığı “GBTÜ” de Var
Listeye eklenen ilaçlar arasında halk arasında “Tavşan memesi” olarak bilinen bir bitkiden (Ruscus aculeatus L.) elde edilen ürün de bulunuyor. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün (GBTÜ) ruhsatı bulunan bu ürün, kronik venöz yetmezliğe eşlik eden ödem ve semptomlarının tedavisinde hekim reçetesiyle kullanılıyor. Geri ödeme listesine alınan bir diğer ürün ise özel beslenme gerektiren şartlarda, yine hekim reçetesiyle kullanılan, özel tıbbi amaçlı gıda.
5 Kanser İlacı Daha Geri Ödeme Listesinde
Kanser tedavisinde kullanılan 5 ilaç daha Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan son değişiklikle geri ödeme listesine eklendi. Bu ilaçlardan 3’ü multiple myelom (bir tür kemik iliği kanseri), 1’i prostat kanseri, 1’i ise cilt kanseri tedavinde kullanılıyor.
Otizm ve Smith-Magenis Sendromu’nda (davranışı, duyguları ve öğrenme süreçlerini etkileyen bir tür gelişimsel bozukluk) kullanılan bir ilaç da geri ödeme listesindeki yerini aldı.
Listede ayrıca; şizofreni tedavisinde, böbrek hastalığında, HIV tedavisinde ve Transtiretin Amiloidoz (vücuttaki çok sayıda organ ve dokuyu etkileyebilen bir hastalık) tedavisinde kullanılan ilaçlar da bulunuyor.
Düzenlemeyle Bazı İlaçların Endikasyonu Genişletildi
Listedeki bazı ilaçlarda ise geri ödeme kapsamına alınan endikasyonlar (bir ilacın hangi hastalıklara ve hangi biçimde uygun olacağını veya bir operasyonun hangi koşullarda gerekli olduğunu ifade eden bir terim) genişletildi.
Bu kapsamda; bir ilacın kardiyojenik şok (kalbin yeterli miktarda kan pompalayamadığı durumlarda doku ve organlar kanla beslenemediğinde aniden ortaya çıkan, yaşamı etkileyen bir durum) tedavisinde geri ödemesinin yapılmasına karar verildi.
Listede daha önce var olan bir ilacın kullanım şartı, 18 ve üstü yaştaki atopik dermatit (kronik iltihaplı bir cilt hastalığı) hastalarının kullanımına sunuldu.
Aile Hekimlerine Bazı İlaçları Reçete Edilebilme ve Raporlama Yetkisi Verildi
SUT’ta yapılan düzenlemeyle aile hekimlerince reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı artırıldı. Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarınca düzenlenebilen ilaç raporlarının kapsamı genişletildi. Bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler belirlenen sürelerde aile hekimlerince raporsuz reçete edilebilecek. Bazı kan sulandırıcıların, çölyak hastalığında kullanılan mama ve gıdaların, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, lipid düşürücü ilaçların (ilgili uzman hekimlerce koyulan ilk tanı sonrasında) rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanlarınca yapılabilecek. Rapora bağlı olarak tüm aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek.
SUT’ta Yapılan Bazı İbare Değişiklikleri ve Eklemeler
Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan başlıca diğer ibare değişiklikleri ve eklemeler kapsamında;
Sağlık Bakanı Memişoğlu: Aile Sağlığı Merkezlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz