38,9425$% 0.07
44,1821€% 0.53
52,3497£% 0.31
4.143,58%0,85
3.316,00%0,80
9.398,93%-1,21
Akciğer kanseri teşhis koyduğumuz hastaların yüzde 80’ine yakınında sigara öyküsü var. Sigara her şeyden önce sigara, adı ister normal ister mentollü ister aromalı ister elektronik olsun. Elektronik sigara gençler arasında çok yaygın, o kadar masum değil, çok genç yaşlarda kaybedilen hastalar bile olabiliyor. Bir kere nargile içmek de neredeyse birkaç paket sigara içmeye bedel gibi” dedi.ankara escort
Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinde uzmanlar, tütün ürünlerinin kullanımı, hava kirliliği ve genetik faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığına dikkat çekiyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Cansever de her yıl tüm dünyada çok sayıda insanı etkileyen ve ölümlere neden olan akciğer kanseriyle ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Cansever, hastalığın kimi zaman hiçbir belirti vermeden ilerlediğini erken teşhisin büyük önem taşıdığını aktardı. Nargile, elektronik sigara gibi ürünlerin kullanımının oluşturduğu etkilere yönelik de konuşan Prof. Dr. Cansever, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
“Hiçbir belirti vermeyebilir”
Akciğer kanserinde belirtiler ve tanı sürecine yönelik konuşan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cansever, “Kanser, normal hücrelerin anormal bir şekilde bölünerek, kontrolsüz bir şekilde büyümesi demektir. Akciğer içinde gözüküyorsa akciğer kanseri diyoruz, hiçbir belirti vermeden de olabilir. Öksürükle karşımıza çıkabilir, kan tükürmesi olabilir, iştahsızlık, kilo kaybıyla karşımıza geliyor. Akciğerin dışına yayılmış şekilde olabiliyor, mesela beyine yayılım olmuşsa bu hastalarda dengesizlik, göz kapağında düşme olabiliyor veya başka yere sıçramışsa omurgada ağrıyla gelip akciğer kanseri teşhisi koyduğumuz hastalar olabiliyor. Hiçbir belirti olmasa bile bazen çekilen filmlerde bir kitle imajının görülmesiyle tanı süreci başlayabiliyor. Tanı konduktan ve PET sürecinden sonra hastanın başka yerine yayılıp yayılmadığına bakıyoruz. En çok sevdiği yerlerden biri aslında beyin. Akciğer kanserinde eğer cerrahi tedavi için uygunsa günümüzde hala altın standartlardan bir tanesi cerrahi seçeneğidir. Akciğer kanseri evre 1’den 4’e kadar gidiyor, en sık yaptığımız cerrahi evre 1 ile evre 2 hastaları ameliyat ediyoruz. Tabi ki bu hastalara erken teşhis koyup ameliyat yapmak en güzeli” dedi.
“Yüzde 80’ine yakınında sigara öyküsü var”
“Geçmeyen öksürüğün üzerine gitmek lazım”
“Pipo ve puro gibi ürünler onlarda da sonuçta tütün var” diyen Prof. Dr. Cansever, “Sigara da dahil olmak üzere baş boyun kanserine de yol açabiliyor. Kullanım olduğu müddetçe bir yerde sonuçta bunlar nikotin ihtiva eden ürünler, sigara gibi akciğer kanserini artıran ürünlerdir. Evde çocuğunuz, eşiniz var, onlar içmiyor ama siz içiyorsunuz. Siz içseniz bile çektiğiniz bu duman etraftaki kişilere zarar veriyor, pasif içicilik diyoruz. Pasif içicilerde de maalesef sigara içenler kadar olmasa bile akciğer kanserini artırıyor. Teknolojinin gelişmesiyle tedavide kapalı yöntemler artık daha etkin hale gelmeye başladı. Kapalının avantajı; daha az kesi yaptığımız için daha az ağrı oluyor. Hastanede yatış sürecini daha da azaltıyor, her hasta uygun olmayabilir. ‘İlla kapalı ameliyat olacağım’ diye bir şey de söylememek lazım. Şu an bizim yıllık ameliyat sayımız 4 bin civarı, yarıya yakını maalesef ki akciğer kanseri ameliyatları. Akciğer kanseri olunabilir ama tedavisinin de olduğunu unutmamak gerekir. Radyoterapi, kemoterapi bir seçenek, son zamanlarda özellikle immünoterapi dediğimiz yöntemler var. Eğer uzun süredir sigara içiyorsanız, ailenizde kanser öyküsü, açıklayamadığınız bir belirti varsa muhakkak doktorunuza başvurun. Geçmeyen öksürüğün üzerine gitmek lazım, akciğer kanseri, KOAH da çıkabilir. Bazen de covid ve viral hastalıklar durumunda da uzamış öksürükler olabiliyor. Grip olduğumuzda sesimiz değişiyor, burnumuz akıyor, yaklaşık 1 hafta içinde de iyileşiyoruz. Grip olduğumuzu anlayabiliyoruz ama grip olduk, geçti, baktık, 1 ay geçti biz hala öksürüyoruz, inatçı bir öksürüğümüz var. Muhakkak bir doktora gidip en azından bir tetkik edilsin” dedi.
Bakan Memişoğlu Isparta’yı ziyaret etti