DOLAR

34,2748$% 0.45

EURO

37,2281% 0.45

STERLİN

44,7724£% 0.81

GRAM ALTIN

2.987,14%1,12

ONS

2.711,91%0,72

BİST100

8.939,95%-0,69

a

Nedir bu Selenyum? Hangi besinlerde bulunur?

Selenyum olarak duyduğunuz bu şey toprakta bulunan bir mineraldir.

ad826x90
ad826x90

Selenyum olarak duyduğunuz bu şey toprakta bulunan bir mineraldir. İnsan vücudu kendi başına Selenyum üretememektedir. Selenyum dışarıdan besin yoluyla alınması gereken bir şeydir. Bu durumda da aklımıza selenyumu içeren besinler nelerdir diye ve selenyumun faydaları nedir diye bir çok soru takılmaktadır. Bu soruların cevabı haberimizin devamında…

ad826x90

Bir çoğumuzun duyduğu fakat ne olduğunu tam olarak bilemediği selenyumun ne olduğunu ve hangi besinlerde bulunduğunu bu haberimizde ifade etmiş olacağız.

Selenyum hangi besinlerde bulunur?

Selenyum sebze olarak; ıspanak, yeşil bezelye, brokoli, mantar ve patates de bulunur.

Bunların yanı sıra hindi, biftek, tavuk ve balıkta da selenyum bulunmaktadır.

ad826x90

Baklagiller ise; kuru fasülye, mercimek, esmer pirinç ve Chia tohumunda selenyum bulunmaktadır.

ad826x90

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz atıştırmalıklarda ise selenyum bulunmaktadır. Bu atıştırmalıklar; fındık, kaju fıstığı, ayçiçek çekirdeğidir.

Son olarak ise yumurtada, tahıllarda, muzda, tam buğday ekmeği ve yulaf ezmesinde de selenyum bulunmaktadır.

Selenyum’un faydaları nedir ve  selenyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Selenyum’un güçlü bir antioksidan etkisi vardır ve bununla birlikte de bağışıklık sistemini desteklemiş olur. Selenyum saç ve tırnak gelişiminde önemli bir mineraldir. Tiroid sağlığını destekler ve kanser riskini azaltır. Üreme sağlığında desteklemiş olur. Selenyum kadınlarda  rahim ağzı kanseri riskini azaltır. Kalp hastalıklarına karşı koruyabilir ve zihinsel olarak gerilemeyi de önler. Selenyum yaşlanmayı geciktirir ve hücrelerin genç kalmasını sağlar. Son olarak ise astım semptomlarını azaltmış olur.

Selenyum’un eksikliğinde ise bağışıklık sistemi zayıflamış olur. Bunun yanında da kaslarda güçsüzlük, yorgunluk, zihinde bulanıklık, saç dökülmesi, kolestrol yüksekliği ve tırnak yataklarında beyazlama sıklıkla görülebilen eksiklik sonuçlarıdır.

ad826x90

Selenyum günlük beslenme rutinlerimizde düzenli olarak bulunması gereken bir mineraldir. Ancak her şeyde olduğu gibi selenyum alımı da günlük alım miktarı belirli bir aralıkta olmalıdır. Aşırı selenyum alınırsa bu durum vücuda fayda yerine zarar verebilir. Bu nedenle de  önerilmiş olan günlük alım miktarını aşmamak özellikle belirtilir. Selenyum uygun dozlarda alındığı sürece insan vücuduna ve sağlığına faydalı olmuş olur.

ad826x90
ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ceviz suyunun faydaları ve zararları nelerdir? Nasıl Yapılır?

HIZLI YORUM YAP